Entre el 2021 i el 2023, Tails, Tor i el Projecte Guardian es van associar per organitzar proves de formació i usabilitat a l'Equador, Mèxic i el Brasil . Els nostres objectius eren:

  • Promoure les nostres eines de seguretat digital i formar defensors dels drets humans al Sud Global.

  • Aprendre de les seves experiències i necessitats per ajudar-nos a prioritzar el treball futur.

  • Millorar la usabilitat de les nostres eines a partir dels seus comentaris.

Proves i millores d'usabilitat

Hem realitzat quatre proves d'usabilitat moderades en persona a Mèxic, Brasil i Equador per identificar problemes d'usabilitat a les funcions de Tails que són més importants per als usuaris nous:

  • Instal·lació

  • Connexió Tor

  • Emmagatzematge Persistent

Les eines de DesignOps que hem utilitzat per organitzar aquestes proves d'usabilitat estan totes disponibles públicament al nostre lloc web.

La metodologia detallada per a cadascuna de les proves d'usabilitat s'explica als problemes corresponents de GitLab, enllaçats a continuació.

Instal·lació

El desembre del 2021 a Mèxic, vam saber que les eines per als nous usuaris per instal·lar Tails funcionaven bé, però diverses persones es van perdre mentre navegaven per les instruccions del lloc web.

A partir d'aquestes troballes, vam reestructurar les nostres pàgines d'instal·lació i vam solucionar 30 problemes d'usabilitat al lloc web.

Vam provar aquestes millores l'agost de 2022 al Brasil i vam confirmar que les noves pàgines d'instal·lació eren molt més fàcils de seguir. Només 1 de cada 4 participants va tenir problemes per instal·lar Tails pel seu compte. Tots els participants podien iniciar Tails i connectar-se a la xarxa Tor fàcilment.

Detalls:

Connexió Tor

El juliol de 2021, vam llançar l'assistent de connexió Tor per redissenyar completament com connectar Tails a la xarxa Tor. El nou assistent és més útil per a persones que tenen un alt risc de vigilància física, amb una forta censura a la xarxa o amb una connexió a Internet deficient.

L'agost de 2022 al Brasil, vam provar la usabilitat de Connexió Tor quan l'accés a la xarxa Tor està bloquejat per la censura o per un portal captiu.

Malgrat els molts problemes d'usabilitat que hem solucionat des del primer llançament de Connexió Tor, tres dels quatre participants de la prova no es van connectar quan es va bloquejar l'accés a la xarxa Tor.

Des de llavors, hem solucionat 14 problemes d'usabilitat que afectaven a la Connexió Tor: per entendre millor per què falla la connexió a Tor, per facilitar la configuració d'un pont de Tor i per facilitar la sessió a una xarxa mitjançant un portal captiu.

Emmagatzematge Persistent

El març de 2023 a l'Equador, vam provar la usabilitat del nou Emmagatzematge Persistent, que es va llançar a Tails el desembre de 2022.

No hem trobat cap problema greu d'usabilitat al nou Emmagatzematge Persistent. El fet que la gent no hagi de reiniciar-se per crear i habilitar l'Emmagatzematge Persistent i que les seves dades (p. ex., la contrasenya de Wi-Fi) s'emmagatzemin en la creació van ser grans millores en comparació amb l'antic Emmagatzematge Persistent.

Entrenaments

Amb els nostres esforços conjunts hem arribat a 47 organitzacions i hem format 433 defensors dels drets humans en la nostra família d'eines basades en la xarxa Tor. Només per a Tails, vam realitzar 8 tallers i vam formar 84 persones sobre l'ús de Tails: periodistes, activistes, feministes, advocats i defensors dels drets humans.

El material utilitzat per a aquests tallers de Tails està disponible al nostre lloc web en anglès, castellà i portuguès.

Els assistents dels tallers van poder iniciar Tails a tots els seus ordinadors, però tenien problemes més freqüents amb els ordinadors Mac.

Pel que ja és possible fer amb Tails, la gent estava més interessada a utilitzar Tails per:

  • Gestionar dades sensibles, per exemple, dades mèdiques de pacients avortades, documents sensibles de judicis polítics o estudis de camp sobre violacions dels drets humans. Dit això, no tots els periodistes pensaven que estaven manipulant dades prou sensibles com per requerir una eina com Tails. De vegades era difícil traçar una línia sobre quan utilitzar Tails i quan no.

  • Investigar temes sensibles en línia, ja sigui amb finalitats periodístiques, amb finalitats mèdiques o per fer plans de viatge segurs.

  • Tenir un sistema operatiu segur quan fan servir l'ordinador d'altres persones, ja sigui quan viatgen o quan la gent no tingui els mitjans per tenir el seu propi ordinador.

Pel que encara no és possible fer amb Tails, la gent estava més interessada en:

  • Fer reunions en línia i utilitzar aplicacions de missatgeria mòbil com Signal i Telegram des de Tails.

  • Usar una VPN en lloc de Tor per a la velocitat i l'accés a més llocs web.

Hem inclòs aquests dos objectius en la nostra estratègia de producte de 3 anys. Podeu fer un seguiment del nostre progrés als "issues" de GitLab relacionats amb #19472.