Estem molt emocionats d'anunciar que Mediapart, una revista d'investigació independent francesa, ha decidit donar suport econòmic a Tails cada any.

En els últims anys, Mediapart ha tingut un paper central en la revelació i investigació de diversos escàndols polítics francesos importants. Com a tals, són molt conscients de les amenaces digitals a les quals s'enfronten les seves fonts, els seus periodistes i els seus lectors.

Tails ha guanyat reconeixement en ser utilitzat per Edward Snowden i els periodistes que van informar sobre les seves filtracions de la NSA el 2014. Segons Barton Gellman:

«La privadesa i l'encriptatge funcionen, però és massa fàcil cometre un error que us exposa. Tails posa les eines essencials en un sol lloc, amb un disseny que dificulta fer les coses malament. No hauria pogut parlar amb Edward Snowden sense aquest tipus de protecció. Tant de bo hagués tingut Tails fa anys.»

Des d'aleshores, molts periodistes d'arreu del món van entendre aquest enfocament i van adoptar Tails per facilitar-se la seguretat. Com diu Jean-Marc Manach:

«Els periodistes de guerra han de comprar cascs, armilles antibales i llogar cotxes blindats; els periodistes que utilitzen Internet per a les seves investigacions són molt més afortunats: per estar tan segurs com els periodistes de guerra, només han de baixar Tails, gravar-lo en un CD, instal·lar-lo en una targeta SD i aprendre els conceptes bàsics de seguretat de la informació i la comunicació, i és gratis!»

De la mateixa manera que les organitzacions de notícies inverteixen en seguretat física o eines de programari propietari per fer la seva feina, les organitzacions de notícies també haurien d'invertir en eines de programari lliure que, com experts en seguretat com Bruce Schneier han afirmat repetidament, estaran segurs:

«Crec que la majoria de les eines de privadesa de domini públic seran segures, sí. [...] Crec que Tails estarà segur. [...] Ja sabeu, la NSA té una gran palanca quan una corporació amb ànim de lucre escriu una eina en codi tancat. Hi ha palanques de la NSA que no tenen a la comunitat altruista internacional de codi obert. I aquests són generalment escrits per cripto-paranoides, estan bastant ben dissenyats.»

Com a tal, Tails ha estat la plataforma segura recomanada per ser utilitzada amb les plataformes de denúncia SecureDrop i GlobaLeaks.

Parlant sobre els reptes de l'adopció de l'encriptatge per part dels periodistes, l'expert en llibertat d'Internet [Christopher Soghoian va dir a

EncryptNews](https://www.youtube.com/watch?v=JktB6h-qnKA), una conferència

sobre seguretat digital i periodisme:

«Les organitzacions de notícies també han de contribuir a aquest conjunt d'eines de la comunitat. Hem de tenir [reporters] que aportin pedaços a PGP, OTR i Tails. Aquestes organitzacions han de finançar millores de 5.000 o 10.000 dòlars per millorar aquestes eines. Perquè tothom confia en aquestes eines i cap de les principals organitzacions que els beneficien realment contribueix al seu desenvolupament.»

Mediapart és la primera organització de notícies que avala oficialment Tails i respon a la nostra crida de donacions. Esperem que no siguin els últims.

Si la vostra organització també està interessada a convertir-se en un donant habitual, poseu-vos en contacte amb nosaltres a tails-accounting@boum.org (Clau OpenPGP).

Feu una donació